16 درس حیاتی برای شروع کسب و کار اینترنتی

روز به روز بر تعداد افرادی که می خواهند کسب و کار اینترنتی خود را راه اندازی کنند بیشتر و بیشتر می شود. ممکن است در ابتدای شروع کسب و کار اینترنتی، همه چیز خیلی ساده و پیش پا افتاده به نظر برسد اما واقعیت این است که برای ایجاد کسب و کار اینترنتی موفق و پولساز شما نیاز به مهارت های فنی وب و دانش تجاری سازی خواهید داشت.
- مهارت های فنی وب
- بازاریابی دیجیتال
- تحلیل مسئله و تشخیص ایده در مسیر توسعه کسب و کار
- هوش تجاری سازی
- مدیریت بحران و چالش ها
و برنامه ریزی مشخص برای رسیدن به اهداف کسب و کار اینترنتی تان، دقیقا مشخص کنید و بدانید به کجا میخواهید برسید و چه کارهایی قرار است انجام شوند. در اینجا برخی از مهم ترین استراتژی های مفید را که باید توسط کارآفرینان اینترنتی هنگام راه اندازی کسب و کار اینترنتی در نظر گرفته شود، ذکر خواهم کرد. آنچه در این مقاله میخوانید، چراغ راه مسیر کارآفرینی اینترنتی تان خواهد بود.
در سده های پیشین ثروتمند شدن با خرید فروش محصولات یا خدمات فیزیکی میسر میشد، اما امروزه بهترین روش ثروت اندوزی ورود به دنیای آنلاین و خرید و فروش در این دنیاست. مارک آستروفسکی
درس هایی که قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی تان باید بدانید
بسیاری از کارآفرینان اینترنتی بدون برنامه و عجولانه و به تصور پولدار شدن یک شبه وارد بازار کار اینترنتی می شوند، بدون اینکه در نظر بگیرند هر کاری قاعده و برنامه خودش را دارد. شما برای داشتن یک کسب و کار اینترنتی موفق علاوه بر یک نقشه راه، نیاز دارید شوق و علاقه تان را با برنامه ریزی و نظم هدایت کنید و گرنه با اولین نشانههای مشکلات دست از همه چیز میکشید. بسیاری از صاحبان کسب و کارهای آنلاین بعد از اینکه اولین محصول شان با عدم تقاضای بازار مواجه شد دست از کار میکشند.
ایده این مقاله همین است، من می خواهم شما را در مسیر درست هدایت و از بسیاری از اتفاق هایی که برای تان در طی مسیر می افتد آگاه کنم تا شما با استراتژی مشخصی مسیر را ادامه دهید و بتوانید کسب و کار اینترنتی را به ساحل آرامش برسانید.
1- خودتان دست به کار شوید
دنیای کسب و کار دنیای بی رحمی است و شما برای پیروزی در این دنیا نیاز به یادگیری و بروزرسانی مداوم دارید. شما در طی مسیر توسعه کسب و کارتان با چالش ها و سختی هایی روبرو می شوید که حتی در بهترین حالت پیش بینی های تان هم به آن فکر نمی کردید، پس یاد بگیرید و تجربه اندوزی را شروع کنید تا این مسیر پر پیچ وخم را با خیال راحت بگذارنید.
مسئله مهم دیگر که باید در شروع کسب و کار اینترنتی تان حتما در نظر بگیرید این است که برای طراحی وب سایت و توسعه وب سایت تان سراغ شرکت های نرم افزاری نروید، چراکه در حال حاضر سیستم های آماده ای وجود دارد که راه اندازی و مدیریت سایت را برای شما را به شدت ساده سازی می کند و این باعث عدم وابستگی شما به شخص و یا شرکت دیگری می باشد و روند رشد کسب و کارتان سریع تر خواهد بود.

2- بازاریابی دیجیتال را یاد بگیرید
مهم ترین قسمت هر کسب و کاری بخش بازاریابی آن است و این مهم در کسب و کارهای اینترنتی حیاتی تر است. اگر می خواهید کسب و کار اینترنتی تان به موفقیت برسد و موتور پولسازی کسب و کارتان را روشن کنید باید بازاریابی دیجیتال را به عنوان مهارت قدرتمند، کاملا بیاموزید.
به طور کلی برای یادگیری بازاریابی دیجیتال باید به مباحث زیر تسلط پیدا کنید.
- استراتژی بازاریابی دیجیتال
- سئو و بهینه سازی سایت
- بازاریابی محتوا
- بازاریابی شبکه های اجتماعی
- بازاریابی ایمیل
و همه اینها را در راستای تبدیل کردن کاربر به مشتری استفاده کنید. می توانید همین حالا بازرایابی دیجیتال را یاد بگیرید.
3- سرمایه مهم است
بسیاری با این تصور که کسب و کار اینترنتی نیاز به سرمایه ندارد وارد این حوزه می شوند، این یک وعده فریب دهنده است. برای شروع کسب و کار اینترنتی نیاز به حداقل سرمایه خواهید داشت و شاید بهتر است اینطور بگوییم، کسب و کار اینترنتی نسبت به کسب و کارهای سنتی و فیزیکی شما نیاز کمتری به سرمایه اولیه خواهید داشت.
شما می توانید با سرمایه و امکانات کم کسب و کار اینترنتی خودتان را شروع کنید و سپس برای توسعه کسب و کارتان به فکر جذب سرمایه و سرمایه گذار باشید. یکی از اشتباهاتی که بسیاری آن را مرتکب می شوند این است که در شروع کسب و کارشان به فکر جذب سرمایه هستند، در صورتی که اصلا میزان سرمایه مورد نیاز در شروع کار را نمی توان تخمین زد و همین باعث شکست در بسیاری از کسب و کارها خواهد شد. پس یادتان باشد مهم تر از جذب سرمایه، میزان و زمان جذب سرمایه است.
4- مزیت ایجاد کنید
مزیت رقابتی در کسب و کارهای اینترنتی یعنی چیزی که شما را یک سرو گردن از رقبا بالاتر قرار دهد. چیزی که با افتخار بتوانید به آن تکیه کرده و در میان انبوهی از کسب و کارهای مشابه متفاوت کند. جدیدترین و نابترین ایدهها اگر بازار پرمخاطبی پیش رو داشته باشند به سرعت رقیب پیدا خواهند کرد. مزیت رقابتی خودتان را پیدا کنید و بهبود ببخشید. این آسانترین راه دیده شدن خدمات یا محصولات شماست.

5- عاشق ایدهی تان نشوید
یکی از پرهزینه ترین اشتباهات که متاسفانه اکثر کارآفرینان اینترنتی تازه وارد انجام میدهند این است که اصلا توجه نمی کنند که واقعا بازار از آنها چه چیزی می خواهد و بدون در نظر گرفتن نیازهای کاربران شروع به تولید محصول و سرویسی می کنند که عاشق آن شده اند و فکر می کنند چون خودشان آن را دوست دارند مردم هم برای آن سر و پا میشکنند.
آنها محصول وخدمت را میسازند و توقع دارند کسی یا کسانی خیلی زود آن را خریداری کنند. بگذارید خیالتان را راحت کنم این اتفاق اگر هم بیفتند به ندرت انجام میشود شما به عنوان یک کارآفرین اینترنتی و صاحب یک کسب و کار آنلاین باید ببینید مردم به چه چیزی علاقه دارند و همچنین بر اساس اطلاعات و آنالیز داده ها شروع به فعالیت کنید.
کارآفرینان مدام این اشتباه را تکرار میکنند. آنها برای ایدههای جدیدشان کلی وقت و انرژی میگذارند و روی ساخت آن تمرکز میکنند. وقتی که تلاششان نتیجه نمیدهد، بجای اینکه به خواست بازار توجه کنند، دوباره سراغ ایدههای جدید و امتحان نشده خودشان میروند.
چگونه بفهمیم بازار محصول مان را دوست دارد؟
اکثر بنیانگذارن کسب و کارهای اینترنتی در جلسات مشاوره با من در مورد نبود رقیب برای ایده مد نظرشان صحبت میکنند و از این بابت بسیار خرسند هستند. نمی توان صرفا کار کردن در حوزه ایی که رقیبی برای آن وجود ندارد را موفقیت آمیز دانست بلکه برعکس و شاید نبود رقیب در حوزه مد نظرتان نشانه هایی برای نبود بازار مناسب برای آن دانست. اگر در بازار تقاضایی برای ایدهی شما نبود، بیخیالاش شوید.
برای انتخاب ایده و شروع کارتان در بازار شروع به تحقیق کردن کنید ببینید چه تعداد رقیب در آن حوزه دارید. رقبا را تحلیل کنید و وجه تمایز خود نسبت به رقبا را یادداشت کنید و از این طریق بهترین ایده ای که می توانید را انتخاب کنید. اگر بازار نسبت به موضوع مورد علاقهتان تمایل نشان داد، میتوانید روی ساختن کسب و کار و محصول تان در همان حوزه تمرکز کنید.
پس اگر میخواهید شما و کسب و کارتان از این اشتباه در امان باشید؟ به خواستههای بازار توجه کنید. در این صورت مطمئن باشید که جایتان امن است.
6- یک دست صدا ندارد
شریک خوب نیست، اگه شریک خوب بود خدا هم شریک داشت، اینها جملاتی است که بسیار از اطرافیان مان شنیده ایم و بسیاری از ما برایمان جا افتاده که این طرز فکر کاملا صحیحی است. اما استاندارد های روز دنیا برای راه اندازی کسب و کار مدرن و یا استارتاپ چیزه دیگری می گوید: حداقل تعداد پایه گذار یا فاندر یک استارتاپ موفق می بایست 2 نفر باشد. چرا که در دراز مدت یک دست شما صدایی در میان رقبا نخواهد داشت.
پس به دنبال یک هم تیمی و شریک خوب برای خود باشید، سعی کنید رفتار حرفه ای با همکاران و هم تیمی های خود داشته باشید تا مشکلی برایتان پیش نیاید. فراموش نکنید رقبای شما از شما باهوش تر عمل کرده و ارائه خدمات در اینترنت را با محدویت نیروی انسانی شروع نکرده اند و سریع تر به نتایج دلخواهشان خواهند رسید.
7- گرفتن ای نماد و مجوزهای صنفی سخت نیست
بسیاری گرفتن مجوزهای قانونی را برای کسب و کارشان را تبدیل به یک غول بزرگ کرده اند در صورتی که شما می توانید همزمان با تکمیل فرآیند کسب و کار اینترنتی خود و طراحی امکانات سایت، ای نماد و مجوز ستاد ساماندهی مراجعه کنید و مراحل أخذ مجوزهای اولیه را طی کنید. به هیچ عنوان دریافت مجوز های صنفی را مانع شروع کسب و کار اینترنتی محسوب نکنید.

8- حضور جدی فقط در یک یا چند شبکه اجتماعی
شبکههای اجتماعی به بخش جدایی نشدنی بازاریابی دیجیتال تبدیل شده است. عدم حضور در شبکههای اجتماعی بهتر ازحضور ضعیف، بدون برنامه و نصفه نیمه از سر اجبار است. ساختن یک حساب کاربری در شبکههای اجتماعی و کپی کردن چند مطلب پراکنده با بازاریابی اصولی و برنامهریزی شده در شبکه های اجتماعی متفاوت است.
تیغ دو لبه شبکههای اجتماعی تنها این مورد نیست، کسب و کارهای زیادی تمایل دارند رسانههای اجتماعی مثل تلگرام و اینستاگرام را به عنوان بستر اصلی کسب و کار انتخاب کنند چرا که تصور میکنند مسیر کوتاهتری را به این روش خواهند پیمود. این یک اشتباه بسیار بد برای کسب و کارتان خواهد بود. بستر اصلی هر کسب و کاری اینترنتی یعنی وب سایت و از مابقی ابزارها و کانال ها در جهت بازاریابی و فروش بیشتر محصولات استفاده میشود.
9- نیاز به انبار و انبارداری ندارید
خرید و انبارداری کالا با هدف راهاندازی فروشگاه اینترنتی، حتی در کسب و کارهای سنتی هم مانند قبل توسط صاحب اصلی فروشگاه انجام نمیشود، چرا که همه به خوبی از اهمیت تراکم سرمایه غیرفعال آگاه هستند. بخش قابل توجهی از اجناس موجود در قفسههای فروشگاه های زنجیرهای با کسب اعتبار و اعتماد تأمین کننده و بدون پرداخت اولیه تهیه میشود. این داستان پرشاخ و برگتر از این حرفهاست که اینجا مجالی برای شرح و بسط آن باشد، فقط بدانید که در اکثر فروشگاه های آنلاین ، کالاها پس از خرید مشتری از تأمین کننده تهیه میشود.
10- از آمارهای هیجان انگیز فاصله بگیرید
آمارهای رسمی و غیر رسمی زیادی از دستاوردها و رشد شرکتهایی مثل آمازون، اپل، اوبر، دیجیکالا، آپارات و …. در سراسر دنیا و ایران منتشر میشود، اگر این دادهها به صورت تخصصی به اطلاعات تبدیل نشود تحلیلهای صورت گرفته از آن به سرعت سبب ایجاد خطاهای شناختی برای بنیان گذاران میشود.
11- از قدم های کوچک شروع کنید
بسیاری از کارآفرینان اینترنتی دچار این اشتباه می شوند ، آنها می خواهند سودهای کلان داشته باشند و به همین دلیل زمان زیادی را صرف ساخت و توسعه محصولات شان می کنند و با قیمت بالا به بازار عرضه میکنند. اما بگذارید خیالتان را راحت کنم این کار تا زمانی که شما برندتان را نساخته اید و مردم از محصولات شما استفاده نکرده اند به طور کلی اشتباه است و محصول یا سرویس آماده شده شما شکست خواهد خورد.
تولید محصول و سرویس جدید ریسک است
روش من همیشه ساخت محصول یا ارائه سرویس کم هزینه و آسان است، تنها راهی که می توانید بفهمید آیا محصول شما موفق خواهد بود یا نه، امتحان کردناش در بازار است. این بسیار مهم است که بفهمید مشتریان علاقه و شوقی برای ایده و محصولات تان دارند یا نه، اگر بتوانید قبل از اینکه پول زیادی خرج کنید محصول تان را بازاریابی کنید و از تقاضای بازار مطمئن شوید راحت تر و با اعتماد بیشتر شروع به بهتر کردن محصول تان خواهید کرد.
مردم به محصولات ارزان تر شما راحت تر اعتماد میکنند
مردم به محصول ارزان شما راحتر اعتماد میکنند چون میدانند اگر محصول شما ایده آل آنها نبود پول زیادی را از دست نداده اند، شما از این روش استفاده کنید محصولات و خدمات اولیه شما با قیمت های مناسب به کاربران ارائه کنید، آنها از این محصولات استفاده میکنند و برای خرید های بعدی به شما راحت تر اعتماد میکنند.
بسیار جالب است بدانید که بسیاری از موفق ترین صاحبین کسب و کارهای اینترنتی محصولات ابتدایی خود را به صورت رایگان ارائه می کنند و یا 60 تا 70 در صد استفاده از محصولات شان را به صورت رایگان عرضه میکنند و برای دریافت گزینه های بهتر و بیشتر از کاربر پول دریافت میکنند.
12- از مسیر اصلی منحرف نشوید
بسیار جای تعجب دارد، شما به عنوان یک کارآفرین اینترنتی و البته مدرن از صاحبین کسب و کارهای سنتی یا فیزیکی مشاوره میگیرید و باعث منحرف شدن خود از مسیر اصلی تان هستید. اولین شرط موفقیت و پول درآوردن به عنوان صاحب یک کسب و کار اینترنتی این است که به مسیر خودتان بچسبید و به نصیحتهای هرکس که موفقیتی در کسب و کار اینترنتی نداشته گوش ندهید.
به طور کل بیبیند مسیر به شما چی میگوید، به طور کل، دوستانتان، خانوادهتان و هم دورهایهایتان فکر میکنند که در این حرفه یک کارشناساند. اغلب حتی بزرگوارانه به شما ایدههایی نو پیشنهاد میدهند و ضمانت میکنند که این فکر بکر و پولساز است و یا حتی برعکس آن هم است و به شما میگویند چه کسی از این راه پول درآورده که تو میخوای این کار را بکنی، زمانت را صرف این کارها نکن ، اینها بی فایده است.
یکی از تله های دیگر که شاید توسط دیگران برای شما ایجاد خواهد شد ، تشویق و حمایت های بیش از حد است، این بسیار مهم است که شما از تشویق دیگران انگیزه دریافت کنید و ادامه مسیر را با قدرت بیشتری حرکت کنید، اما نباید باعث این شود که شما موقعیت تان را فراموش کنید و درک نادرستی از ادامه راه داشته باشید. از مشوق های خود فقط به عنوان بازخورد شبیه به مشتری استفاده کنید و بر اساس واقعیات حرکت کنید، نه طبق نظرات و ذهنیات دیگران.
13- ایده پردازی کافیست شروع به تقلید کنید
تقلید از رقبا یکی از واجبات این حرفه است. وقتی اپل اولین آیپاد را در سال ۲۰۰۱ معرفی کرد، پلیرهای موسیقی خیلی چیز جدیدی نبودند. اولین موج پلیرها سه سال قبل از آیپاد به بازار آمده بود. اما آیپاد بخاطر مفرح بودن و ظاهر جذاب و چشمگیرش تبدیل به یک موفقیت بزرگ شد.
آیفون اولین گوشی هوشمند نبود. اما اپل نیاز به نوآوری بیشتر را درک کرد و همانکاری را با گوشیهای هوشمند انجام داد که با پلیرهای موسیقی کرده بود، آنها را یک مرحله ارتقا داد. اپل با تمرکز بر مشتری و طراحی زیبا، بازی را عوض کرد و آیفون و آیپاد را تبدیل به موفقیتی تاثیرگذار و تا به امروز ماندگار کرد.
شهرت فیسبوک برای کاربردی بودن، بهتر کردن فضای اجتماعی در مقایسه با هم گروههایش و سازگار بودن با پلتفرماش است. فیس بوک امکاناتی نظیر ایمیل، مسیج همزمان و خواندن سایتهای خبری، چت تصویری و اپلیکیشنها را یکجا باهم فراهم آورده است. شما میتوانید هرکدام از اینها را جداگانه در جای دیگر داشته باشید، اما استفادهی آنها در فیسبوک مفرحتر یا آسانتر است.
فلسفهی «چیزی پیدا کن که کارآمد باشد و زندگی را آسانتر کند» از ابتدای زندگی بشر وجود داشته است. خدا را شکر، چون اگر اینطور نبود، احتمالا هنوز مجبور بودیم برای این طرف و آن طرف رفتن از شاخهای به شاخهی دیگر تاب بخوریم.
14- از کسب و کار اینترنتی موفق یاد بگیرید
هر چه قدر در مورد دنبال کردن و تحلیل کسب و کارهای موفق اینترنتی بگویم کم گفته ام، بسیاری از کارآفرینان اینترنتی کم تجربه زمان زیادی را صرف منحصر به فرد بودن می کنند، در حالیکه آنچه به دنبالاش هستند درست پیش روی آنهاست.
نه اشتباه فکر کردید ، منظورم اصلا این نیست که ویژگی های کسب و کارهای موفق را کپی کنید. اما شما در اولین قدم می توانید با بررسی و داده کاوی کسب و کارهای موفق به ایده ها و ویژگی هایی برای خودتان برسید و یا حتی به فکر کامل کردن آن باشید و در کسب و کارتان استفاده کنید. زمانی که به ویژگی در کسب و کارهای موفق میرسید که از آن خوشتان می آید به این فکر کنید که چگونه میتوانید آن را برای کسب و کار خودتان بهتر کنید و آن را ارتقا دهید، چیزهایی شبیه به ظاهر جدید، گرافیک بهتر، بازاریابی بهتر و یا اینکه چطور میخواهید به کاربران ارزش بیشتری بدهید؟
کسب و کارهای زیادی را مورد بررسی قرار دهید و بارها و بارها این کار را انجام دهید. زمانی که می خواهید ویژگی جدیدی را به محصول تان اضافه کنید این روند را تکرار کنید. مطمئن باشید بازار خودش به شما می گوید چه چیزی نیاز دارد.
چگونه رقبا را آنالیز کنیم؟ و چرا آنالیز رقبا در کسب و کار اینترنتی مهم است؟
15- زمان بندی مهم است
وقتی نوبت به انتخاب ایدهی محصولی که می خواهید در اینترنت عرضه کنید میرسد، یکی از موارد بسیار مهم، زمانبندی خواهد بود. چرا که اگر در لحظهای خاص محصول شما به نظر تاثیرگذار نرسد، بازار هم آن را نمیپذیرد.
همان طور که می توانید با تجزیه و تحلیل از بازار جلوتر باشید، می توانید از آن هم عقب بمانید. گاهی زمان دست به کار شدن است، اگر متوجه شدید چیزی به نظرتان موفق خواهد بود، سریعا اقدام کنید و شروع به ساخت و بازاریابی آن کنید. در دنیای اینترنت رقبای سر سخت و باهوشی خواهید داشت و ایده های شما برای مدت زمان محدودی برای شما خوش شانس خواهند بود، پس آنها را از دست ندهید و ایده ها را در زمانی که بازارش داغ است عرضه کنید.
16- لطفا جوگیر نشوید
در چند سال اخیر رویدادها و برنامههای استانی و کشوری زیادی با موضوع استارتاپ، کسب و کار اینترنتی و بازاریابی دیجیتال، تحت عناوین مختلف در حال برگزاری است که نقش تعیین کنندهای در هدایت افراد به سمت کارآفرینی اینترنتی داشته است. تا زمانی که نیاز به آموزش و هدایت را با هدف راهاندازی و توسعه کسب و کار دنبال میکنید، حضور در این رویدادها میتواند ارزشمند باشد اما اگر تبدیل به رویدادبازی و حضور پیوسته بدون هدف شد تنها شکل دیگری از اتلاف وقت است. فراموش نکنید ساعتها همایش و مباحثه در مورد آموزش شنا تا زمانی که در آب نرفتهاید ارزش ندارد.
در پایان
همان طور که شما در این مقاله خواندید پشت هر کسب و کار اینترنتی موفق پر از متدها و تصمیم گیری های حیاتی است. این یک فرآیند است و نیاز به قدم های هوشمندانه دارد، باید مهارت های خود در راه اندازی و توسعه کسب و کاراینترنتی را بالا ببرید.
درباره مهرداد پاک نژاد
12 سال از زندگی حرفه ای ام را با صدای تق تق کیبورد نفس کشیده ام، من عاشق تکنولوژی ، کدنویسی و دنیای رو به رشد استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی هستم.
نوشته های بیشتر از مهرداد پاک نژاد
دیدگاهتان را بنویسید