آموزش صفر تا صد راه اندازی فروشگاه اینترنتی و ساخت سایت فروشگاهی

امروزه با رشد وسیعی که کسب و کارها به خود گرفتهاند، انتخاب یک فروشگاه برای خرید کالا به یک دغدغه تبدیل شده است. مشتریان همواره در حال جستجوی فروشگاهی هستند که ضمن ارائه محصولات با کیفیت، قیمت مناسبی را ارائه دهد. در کنار این قیمت گذاری، ارائه کدهای تخفیف از سوی فروشگاههای اینترنتی، باعث شده تا رقابتی بین فروشگاهها ایجاد شود. بنابراین در چنین شرایطی ساخت و راه اندازی فروشگاه اینترنتی برای محصولات تخصصی میتواند گزینه خوبی برای موفقیت در فروش محصولات تخصصی باشد.
اگر تصمیم به رونق کسب و کار خود گرفتهاید و هنوز سایت و فروشگاه اینترنتی برای ارائه محصولات در سطح وسیعتر ندارید، باید بدانید که بارشدی که خرید اینترنتی و بیشتر شدن سایت فروشگاهی به خود گرفته است، تا چند سال آینده فروش شما در یک محیط فیزیکی به بیش از نصف کاهش پیدا خواهد کرد. پس قبل ازاینکه دیر شود، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. در این مقاله از کوشش سعی داریم به آموزش صفر تا صد راه اندازی فروشگاه اینترنتی بپردازیم که به کمک آن میتوانیداقدام به ساخت سایت فروشگاهی کنید.

آموزش صفر تا صد راه اندازی فروشگاه اینترنتی
قبل از اینکه به مراحل ساخت فروشگاه اینترنتی پرداخته شود، لازم است که با چند اصطلاح زیر آشنا شوید.
- دامنه: دامنه همان آدرس سایت است که با وارد کردن آن در آدرس بار مرورگر به سایت مورد نظر هدایت میشوید. دامنهها با پسوندهای ملی(مانند ir برای ایران یا tr برای ترکیه) یا پسوندهای بین المللی(مانند com، net، org) ارائه میشوند.
- هاست: هاست همان فضای میزبانی است که فایلهای سایت که شامل تصاویر، ویدئوها، اطلاعات محصولات و… است در آن قرار میگیرد. هاست بخشی از یک سرور است که به چند قسمت تبدیل شده و هر سایت توسط اتصال دامنه روی یکی از این هاستها راهاندازی میشود.
- سیستم فروشگاه ساز یا CMS: برای اینکه بتوان امکان خرید و فروش اینترنتی محصولات را فراهم کرد نیاز به یک سیستم سایت ساز دارید که با نصب کردن روی هاست امکان ساخت فروشگاه اینترنتی را خواهید داشت.
با توجه به اصطلاحات فوق حتما تا به اینجا متوجه شدید که برای ساخت فروشگاه اینترنتی ابتدا نیاز به خرید یک هاست و دامنه دارید که با نصب سیستم فروشگاه ساز روی فضای هاست میتوانید امکان فروش اینترنتی محصولات خود راداشته باشید.

مرحله اول: انتخاب دامنه مناسب فروشگاه اینترنتی
برای اینکه مشتریان قادر به خرید از فروشگاه اینترنتیباشند نیاز به یک آدرس اینترنتی یا همان دامنه دارید. دامنهها با پسوندها و قیمتهایمختلفی ارائه میشوند. دامنههای IR. که ملی هستند و متعلق به ایران است، نسبت به دامنههای بین المللی مانند COM. قیمت بسیار پایینتری را دارند.
انتخاب دامنه مناسب فروشگاه اینترنتی باید به گونهای باشد که به راحتی در ذهن مخاطب برای بازدیدهای بعدی از فروشگاه باقی بماند تا ضمن جذب مشتریان جدید، بتوانید مشتریان قبلی خود را نیز حفظ کنید. پروسه انتخاب دامنه برای فروشگاه اینترنتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همانطور که در یک فروشگاه سنتی به دنبال این هستید که مکان تجاری را در بهترین مکان شهر داشته باشید تا برای عموم در دسترس باشد یا با قرارگیری در کنار کسب و کارهایی که به کسب و کار شما مرتبط هستند بهتر دیده شوید، در انتخاب نام دامنه هم باید از نامهایی استفاده کنید که به راحتی در ذهن باقی مانده و در دسترس قرار داشته باشند.
سعی کنید در نام دامنه خود از کاراکترهای خط تیره و عدداستفاده نکنید و حتی الامکان نام دامنه شما شامل نام فروشگاه شما باشد. اگر در نامفروشگاه از نامی استفاده کنید که دو کاراکتر همسان پشت سر هم نباشند نیز از دیگرموارد توصیه شده است. چرا که برخی از افراد ممکن است آدرس را اشتباها وارد کنند یادر املا دامنه دچار اشتباه شوند. موضوع دیگر این است که از نامهای کوتاه استفادهکنید، استفاده از نام دامنهای که بیش از ۷ کاراکتر باشد به خوبی در خاطر باقی نمیماند.

مرحله دوم: خرید هاست مناسب
داشتن سرعت مناسب در سایت به عوامل متعددی بستگی دارد. وقتی مشتری وارد سایت میشود، در فرآیند خرید انتظار میرود که بدون ایجاد وقفه و مشکلی خرید خود را نهایی کرده و سفارش را دریافت کند.
یکی از مقولههای مهم در سرعت بالای سایت استفاده از هاست مناسب است. اگر هاست و سرور مورد استفاده از منابع و قدرت کافی برای پردازشاطلاعات سایت و پاسخ دهی به هزاران کاربر که در حال مشاهده محصولات و خرید ازفروشگاه هستند را نداشته باشند، با عدم رضایت و از دست دادن مشتری روبهرو خواهیدشد.
جدایی از این مسئله در زمانهایی که جشنواره فروش باارائه کدهای تخفیف برگزار میکنید به تبع ترافیک سایت افزایش پیدا خواهد کرد و هزاران نفر وارد سایت شما خواهند شد. در چنین زمانی اگر هاست از منابع کافی برخوردار نباشد، فروشگاه اینترنتی دچار مشکل شده و با کندی و در نهایت بسته شدن سایت مواجه خواهید شد.
مرحله سوم: انتخاب بهترین سیستم فروشگاه ساز اینترنتی
سیستمهای فروشگاه ساز بسیار مختلفی به صورت رایگان وپولی وجود دارند که به کمک آنها میتوانید فروشگاه خود را ایجاد کنید. سیستم های فروشگاه ساز مزیتی که دارند در این است که به دلیل وجود تیم توسعه، مدام در حال آپدیت و بهروزرسانی هستند. بنابراین با مشکلات امنیتی و محدودیت در امکانات نسبت به هزینهای که میپردازید ندارید.
اما هنگامی که از یک سیستم فروشگاه ساز اختصاصی استفادهکنید، تعداد اعضای توسعه دهنده محدود هستند و تا زمانی که هزینهای پرداخت نکنید، کاری بابت توسعه، بهروزرسانی و افزایش امنیت سیستم انجام نمیگیرد.
حال که با سه مورد از اصلیترین نیازها برای ساخت فروشگاه اینترنتی آشنا شدید در ادامه به معرفی سیستمهای فروشگاه ساز و مقایسه آنها بایکدیگر میپردازیم.
کدام سیستم فروشگاه ساز مناسبتر است؟
سیستمهای فروشگاه ساز مختلفی برای ساخت فروشگاه اینترنتی وجود دارند که هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. برخی از این سیستمها به صورت اپن سورس و رایگان ارائه میشوند، اما برای اینکه بتوانید امکانات آنها را بیشتر کنید نیاز به پرداخت هزینه برای خرید افزونه، ماژول و قالب مناسب دارید.
برخی دیگر هستند که به صورت پولی عرضه میشوند. چنین سیستمهایی از پایه نیاز به پرداخت هزینه دارند و به دلیل پولی بودن نیز منابع آموزشی کمتری برای آنها وجود دارد، مگر اینکه خود سازنده راهنمای جامعی از سیستم گردآوری کرده باشد.
نوع دیگری از این سیستمها نیز هستند که دسترسی به سورسکد نویسی شده آنها ندارید. این سیستمها نیز به صورت پولی هستند و آنها را با سایتساز یا فروشگاه ساز اینترنتی میشناسیم. امکانات موجود در این نوع سیستمها هم کاملا به سازنده وابسته است و تا زمانی که قابلیت جدیدی در آن ایجاد نشود خود شمانمیتوانید با کدنویسی کردن قابلیت دلخواه را در آن پیاده سازی کنید.
در ادامه به معرفی چند نمونه از هر یک از این سیستمها پرداخته و به بررسی مزایا و معایب استفاده از هر کدام میپردازیم.

۱-وردپرس با طعم ووکامرس
وردپرس پر طرفدارترین سیستم سایت ساز است که امکان ساخت فروشگاه اینترنتی را با استفاده از افزونه ووکامرس فراهم کرده است. ساخت فروشگاه اینترنتی با ووکامرس از پر استفادهترین روشهایی است که در بیشتر سایتها از همین سیستم برای ساخت فروشگاه استفاده میشود. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که در ساخت فروشگاه با این سیستم به دلیل اینکه فروشگاه با افزونه ایجاد میشود، در فروشگاههای بزرگ باعث کندی خواهد شد. چرا که هسته سیستم بر پایه ساخت سایت محتوا محور است و افزونه ووکامرس نیز مصرف تقریبا بالایی از منابع هاست خواهد داشت.
متاسفانه سایت ساز وردپرس از کپی رایت در ایران در امان نیست. بسیاری از قالبها و افزونههایی که توسط مارکتهای بزرگ فارسی برای این سیستم ارائه میشوند نسخه اورجینال نیستند و بخاطر نال بودن در آینده مشکلات امنیتی بسیار زیادی برای شما ایجاد خواهند کرد.
اگر از نظر هزینه برای ساخت فروشگاه این سیستم را بررسی کنیم، نیاز به خرید قالب و افزونههایی دارید که پولی هستند. با این فرض که قالب و افزونه را از مرجع رسمی و به صورت ارزی خریداری کنید، حداقل هزینهای که برای داشتن امکانات مورد نیاز در حد قابل قبول برای فروشگاه نیاز است بیش از ۲ میلیون تومان خواهد بود.
گذشته از این نیاز به پرداخت هزینه بابت آپدیت و بررسی مداوم این سیستم توسط یک پشتیبان هم خواهبد داشت که معمولا بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان در ماه هزینهبر است.
۲-ساخت فروشگاه با پرستاشاپ
پرستاشاپ هم یکی از سیستمهای فروشگاه ساز است که در مقایسه با ووکامرس انتخاب بهتری است. دلیل آن هم محوریت این سیستم است که مخصوص طراحی فروشگاه اینترنتی ساخته شده است. خوشبختانه پرستاشاپ در مقایسه با وردپرس زیاد درگیر افزونهها و قالبهای نال نشده و در ایران دارای نماینده رسمی و تایید شده است.
به همین دلیل، هزینهای که باید برای خرید افزونه و قالب از مرجع رسمی پرداخت کنید به نسبت بالا است. برای خرید یک قالب حرفهای(آماده) که دارای ظاهر مناسب و کاربرپسندی باشد، حداقل باید مبلغی بین ۴۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان هزینه کنید. اگر نیاز به داشتن قالب اختصاصی هم داشته باشید این هزینه بین ۷ تا ۱۰ میلیون تومان خواهد شد.
این سیستم نیز مشابه ووکامرس به صورت رایگان عرضه شده است. اما برای دسترسی به امکانات بیشتر نیاز به خرید قالب و ماژول دارید که هزینه زیادی روی دوش شما خواهند گذاشت. گذشته از این، به دلیل نبود منابع آموزشی کافی، در صورت نداشتن تخصص کار با این سیستم، نیاز به داشتن یک پشتیبان و توسعه دهنده خواهید داشت که امکانات جدید را پیاده سازی کرده و مشکلات به وجود آمده را برطرف کند.
۳-فروشگاه ساز جوملا
این فروشگاه ساز هم مشابه وردپرس است، با این تفاوت که از پلاگین اختصاصی خود برای ساخت فروشگاه اینترنتی استفاده شده است. در استفاده از جوملا برای ساخت سایت فروشگاهی هم دقیقا همان محدودیتها که برای توسعه و استفاده از پشتیبانی دارید را خواهید داشت.
این هزینهها طبق معمول مربوط به خرید قالب مناسب فروشگاه اینترنتی، خرید ماژول برای افزودن امکانات و استخدام یک پشتیبان است. هزینهای که در استفاده از جوملا خواهید داشت هم تقریبا با وردپرس یکسان است و گاها میتواند بیشتر از آن هم باشد.
۴-استفاده از سایت ساز اختصاصی
در این روش صفر تا صد ساخت فروشگاه اینترنتی به صورت کدنویسی شده انجام میگیرد. هزینه مورد نیاز در این روش بسیار بالاست و بسته به امکانات و طراحی که برای فروشگاه اینترنتی انجام میگیرد، حداقل نیاز به هزینه ۱۰ تا بیش از ۱۰۰ میلیون هم برای آن خواهید داشت.
سایتهایی همچون دیجی کالا به این روش راه اندازی شدهاندکه اگر بخواهید با یک سیستم اختصاصی مشابه آن سایت فروشگاهی بسازید نیاز به هزینه چند صد میلیونی خواهید داشت.
مدت زمان مورد نیاز برای طراحی چنین سایتی هم طولانی بوده و پروسه زمانی زیادی برای پیاده سازی آن لازم است. از سوی دیگر برای توسعه سیستم نیز هزینهها بالا بوده وهمواره باید سازنده سیستم کار پشتیبانی را انجام دهد که برای پشتیبانی هم هزینهبالایی را باید صرف کنید.

۵-استفاده از سیستمهای فروشگاه ساز
استفاده از این روش نسبت به روشهای قبل گزینه بهتری است. مزایایی که استفاده از یک فروشگاه ساز در مقایسه با سیستمهای اپن سورس دارد برای کاربران مبتدی بیشتر است. فروشگاه سازها این امکان را به شما خواهند داد که بدون نیاز به کدنویسی و درگیر شدن برای نصب افزونه یا قالب، به راحتی و در کمتر از یک روز بتوانید فروشگاه خود را با ظاهری زیبا و با امکانات کامل راه اندازی کنید. در مقایسه با هزینهای که هنگام استفاده از سایت سازهای اپن سورس پرداخت میکنید هم صرفه جویی خواهید کرد که در ادامه به معرفی مزایا و معایب استفاده از فروشگاه ساز میپردازیم.
پرتال بهترین سیستم فروشگاه ساز در ایران است که میتوانید از آن برای ساخت فروشگاه اینترنتی استفاده کنید. هنگام ساخت فروشگاه با این سیستم کافی است یکی از قالبها را انتخاب کرده و مراحل ساخت فروشگاه را در کمتر از چند دقیقه طی کنید. در نهایت که فروشگاه شما تکمیل شد میتوانید دامنه خود را به آن متصل کرده و از آن استفاده کنید.
هنگام استفاده از سایت ساز نیاز به تیم برنامه نویسی برایتوسعه ندارید. هر زمان هم که امکانات جدید به آن اضافه میشود برای شما فعال شده وامکان استفاده از آن را خواهید داشت.
کدام یک از روشهای فوق بهترین انتخاب است؟
حال که با انواع روشهای ساخت فروشگاه آشنا شدید، در ادامه به یک نتیجه گیری کلی در این زمینه میپردازیم.
در صورتی که فروشگاه شما قرار است یک فروشگاه تخصصی و بزرگ باشد استفاده از سیستم اختصاصی گزینه مناسبی است. اما با توجه به رشد بالایی که CMS ها و فروشگاه سازها به خود گرفتهاند نیاز به هزینه چند صد میلیونی برای ساخت فروشگاه اینترنتی نیست.
به راحتی میتوانید از یک CMS رایگان یا پولی استفاده کرده و سایت خود را با همان امکانات و باهزینهای بسیار کمتر راه اندازی کنید. یا اینکه اگر نیاز به امکانات آنچنانی و صرفهزینه برای توسعه و پشتیبانی سیستم ندارید و صرفا داشتن یک فروشگاه با محصولات پایین و امکانات مورد نیاز دارید از سایت سازها استفاده کنید.
۱-خرید هاست و دامنه
هنگام استفاده از CMS ها نیاز به خرید دامنه و هاست دارید تا پس از متصل شدن دامنه به هاست، بتوانید سیستم سایت ساز را نصب کرده و فروشگاه خود را با آن طراحی کنید. برای خرید یک هاست مناسب که بتواند پاسخگوی تعداد ۱۰۰ مشتری به صورت لحظهای باشد و بازدیدهای سایت را پاسخ دهد، در طول سال نیاز به هزینهای بیش از ۲۰۰٫۰۰۰ تومان دارید.
برای خرید دامنه هم اگر دامنه شما ملی باشد، هزینه آن از۴٫۵۰۰ تا ۱۶٫۰۰۰ تومان متغیر است. اما اگر دامنه بین المللی باشد، بسته به پسوند دامنه بین ۸۰٫۰۰۰ تومان تا ۴۰۰٫۰۰۰ تومان نیز میرسد.
در صورتی که با استفاده از سایت سازها نیاز به خرید هاست ندارید و برخی از این سایت سازها هم دامنه را به صورت رایگان در کنار سیستم به شما ارائه خواهند کرد.
۲-شرایط توسعه سیستم
وقتی از CMS استفاده میکنید، یا باید خودتان تخصص کافی از برنامه نویسی داشته باشید یا اینکه با پرداخت هزینه چند توسعه دهنده برای افزایش امکانات استخدام کنید. البته با داشتن ماژول و افزونههای متعددی که در زمینه توسعه سیستم وجود دارد، این مورد زیاد خود را نشان نمیدهد. اما اگر امکاناتی را نیاز داشته باشید که به صورت تخصصی باشند و افزونه برای آنها وجود نداشته باشند، مجبور هستید به صورت اختصاصی آنها را با هزینه بالا تهیه کنید.
این حالت در فروشگاه سازها کمی متفاوت است. به دلیل اینکه به سورس سیستم دسترسی ندارید، امکان توسعه امکانات از سمت شما فراهم نیست. بنابراین برای داشتن امکانات به خصوص محدود به سیستم هستید و باید از سازنده سیستم بخواهید تا چنین نیازهایی را برای شما پیاده سازی کند. شاید یکی از کاستیهای سیستم فروشگاه ساز همین مسئله باشد.
۳-وضعیت پشتیبانی از سیستم
در هر یک از سیستم های فروشگاه ساز اگر مشکلی در هنگام کار با سیستم برای شما پیش بیاید و دانش لازم برای رفع آن را نداشته باشید، مجبور هستید به سراغ یک پشتیبان رفته و از وی بخواهید تا مشکل سایت را با پرداخت هزینه برطرف کند. این هزینه به صورت متغیر همانطور که اشاره شد بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود.
اما در سایت سازها پشتیبانی سیستم وظیفه سازنده است و برای ارائه پشتیبانی نیاز به پرداخت هزینه جدا یا استخدام یک فرد برای پشتیبانی یک سیستم را نخواهید داشت.
۴-امنیت بالا در مقایسه با سیستمهای آماده
سیستمهای آماده به دلیل استفاده بالایی که دارند، خوراک هکرها برای نفوذ به سایت هستند. از طرفی چون بیشتر مدیران این سایتها تخصص و دانش کافی برای مدیریت سیستم را ندارند، با کوچکترین حملاتی که صورت میگیرد ممکن است مورد هک قرار گیرند.
اما در سایت سازها چون سیستم به صورت اختصاصی است و آشنایی با هسته کلی سیستم برای هکر در دسترس نیست، امنیت بهتری از این نظر دارد.
ولی در حالتی که بخواهیم مسئله امنیت را بررسی کنیم، CMS ها به دلیل اینکه چندین نفر در توسعه آن نقش دارند و استفاده از آن نیز زیاد است، به محض به وجود آمدن یک راه نفوذ گزارش برای سازندگان ارسال شده و در زمانی کمتر از یک روز مشکل سیستم برطرف خواهد شد. اما در سیستم سایت ساز این حالت ممکن است تا شناسایی مشکل و برطرف کردن آن به دلیل محدود بودن تیم توسعه طولانیتر باشد.
درباره مهرداد پاک نژاد
12 سال از زندگی حرفه ای ام را با صدای تق تق کیبورد نفس کشیده ام، من عاشق تکنولوژی ، کدنویسی و دنیای رو به رشد استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی هستم.
نوشته های بیشتر از مهرداد پاک نژاد
دیدگاهتان را بنویسید