پلن بازاریابی شبکه های اجتماعی در کسب و کارهای کوچک

ما در دنیایی همیشه آنلاین و مافوق تصوری از ارتباطات زندگی میکنیم. چه بخواهیم و چه نخواهیم شبکه های اجتماعی کارهای ما را تا حد زیادی در ارتباطات ساده تر کرده اند. امروزه شبکه های اجتماعی باعث شده اند هزینه تماس های تلفنی کمتر شود، فرد مورد نظر شما در دسترس تر از قبل است، تمام فایل های متنی، ویدیویی و عکس ها را در کسری از ثانیه به تمام نقاط میتوانید بفرستید و با پسر خاله تان که در یک کشور دیگر است هر روز به صورت تصویری صحبت میکنید؛ این کافی نیست؟
در این دنیا هر کسب و کاری با هر اندازهای میتواند از مرزها فراتر رود، آنهم به آسانی. تکنولوژی مانند یک بالابر عمل میکند، به راحتی میتواند تجارتی بزرگ و سودآور ایجاد کند.
بهترین جایگزین استفاده از شبکههای اجتماعی است. چون در شبکههای اجتماعی هم معروف میشوند و هم در سطح بینالمللی مطرح میشوند.
اگر شما هم میخواهید یک کسب و کار کوچک راه بیاندازید، بهتر است به توصیههای زیر در مورد شبکه های اجتماعی کسب و کارتان توجه کنید.
- کدام شبکه اجتماعی از همه بیشتر با کسب و کار شما تناسب دارد؟
- هدف شما از بکار گرفتن رسانهی اجتماعی چیست؟
- چگونه میزان موفقیت شبکه های اجتماعی را ارزیابی کنید؟
- بودجه پلن بازارایابی شبکه های اجتماعی شما چگونه است؟
1. اهداف را مشخص کنید
پیش از اینکه بخواهید بازاریابی کسب و کارتان را در شبکه های اجتماعی آغاز کنید باید از خودتان بپرسید: چرا شبکه های اجتماعی برای کسب و کار من مفید است؟ هدف از این کار چیست؟ چطور میخواهید کسب و کار و محصولات تان از طریق شبکه های اجتماعی به مشتریان معرفی کنید؟ آیا قصد دارید از شبکه های اجتماعی در جهت ارائه پشتیبانی استفاده کنید؟ فروش را بیشتر کنید؟ یا برندتان را در معرض نمایش قرار دهید؟
هر هدفی که دارید، باید شبکهی اجتماعی صحیحی را انتخاب کنید. اگر با مشتری سر و کار دارید، فیسبوک، تلگرام و اینستاگرام انتخابهای خوبی هستند. البته در نظر داشته باشید، در کشور ما، بازاریابی و فروش در تلگرام و اینستاگرام رواج بسیار بیشتری داشته است.
2. کدام شبکه اجتماعی با کسب و کار شما تناسب دارد؟
یک واقعیت بسیار مهم در مورد حضور در شبکه های اجتماعی وجود دارد، کسب و کارهای کوچک ظرفیت استفاده از شبکه های اجتماعی متعدد برای تجارت را ندارند. به عبارتی توانایی تولید محتوای با کیفیت و منحصربه فرد برای هر شبکه اجتماعی را ندارند. در نتیجه بهتر است از یک یا دوتای آن ها تمرکز کنند.
کدام یک از رسانههای اجتماعی را باید انتخاب کنید؟
پاسخ ساده است، آن رسانهای که بازار هدف شما از آن استفاده میکند. میدانید که رسانههای اجتماعی مختلف نیاز به مخاطبان مختلف دارند. بهعنوانمثال، Linkedn بزرگترین شبکه اجتماعی متخصصان و کارشناسان است. Google+ بیشتر توسط دانش آموزان پسر استفاده میشود، کاربران Pinterest اغلب خانمها هستند. در Facebook و در Twitter عمده کاربران بهطور مساوی از هر دو جنس هستند اگرچه Twitter درصد بالاتری کاربر دانشجویی دارد.
بنابراین همه آنچه باید انجام دهید تا رسانه اجتماعی مناسب را برای کسب و کار خود برگزینید این است که تشخیص دهید بازار هدف شما از کدام یک استفاده میکند.
3. بودجه بازارایابی شبکه های اجتماعی
وقتی صحبت از شبکه های اجتماعی برای کسب و کار است، هیچچیز رایگان نیست. دراینباره اشتباه نکنید. اکثر مدیران کسب و کارها تصور می کنند که بازاریابی در شبکه های اجتماعی رایگان است، در صورتی که تقریبا 75% شرکت ها برای حضور با برنامه و قدرتمند در شبکه های اجتماعی، بودجه ای برای آن در نظر می گیرند.
اگر میخواهید از وجود شبکه های اجتماعی برای کسب و کارتان بهره ببرید باید هزینه کنید تا یک نفر متخصص، این کار را برای شما انجام دهد یا خودتان وقت بگذارید و آنها را مدیریت کنید.
تلگرام، اینستاگرام، توییتر و هر شبکه اجتماعی رایگان است و شما به راحتی می توانید از ابزارهایی که این شبکه ها در اختیارتان می گذارد در جهت بازارایابی موثر کسب و کارتان استفاده کنید. اما مسئله مهم، تولید محتوا منظم و پیوسته، همراه با خلاقیت و نوآوری است. زمان زیادی را باید صرف پاسخ به کامنت ها و فیدبک فالوورها اختصاص دهید، باید استراتژی مشخص برای افزایش جامع مخطب تان داشته باشید و…..
همه اینها زمان بر و هزینه بر است. در نتیجه ساخت اکانت و استفاده از شبکه های اجتماعی برای همه کسب و کار امکان پذیر و رایگان است، اما برای موفقیت و دیده شدن در آنها نیاز به تلاش و بودجه مشخصی خواهید داشت.
4. ارزیابی میزان موفقیت شبکه های اجتماعی
این مرحله ای است که صاحبان کسب و کارها اغلب فراموش می کنند، اما یکی از مهمترین مرحلههای بازارایابی شبکه های اجتماعی است.
عموما معیار سنجش موفقیت هر رسانه ای در بازاریابی به وسیله «میزان بازگشت سرمایه» یا Return on Investment=ROI انجام می شود.
به همین خاطر بسیار مهم و حیاتی است که اهدافی را برای شبکه های اجتماعی خود انتخاب کنید که قابل ارزیابی و سنجش باشند. به کسب و کارها پیشنهاد می کنم برای ارزیابی بهتر شبکه های اجتماعی خود «وب سایت» داشته باشند. داشتن یک وبسایت تجاری به دنبال کنندگان رسانه های اجتماعی شما یک پایگاه میدهد و در اصل بهعنوان دروازه کسب و کار شما عمل میکند.
وقتیکه شما وبسایت دارید میتوانید از Google Analytics استفاده کنید، گوگل آنالیتکز یک ابزار رایگان که به شما این امکان را میدهد که وبسایت تان، لینک های دریافتی، میزان ورودی از موبایل، میزان ترافیک آمده از هر شبکه اجتماعی ردیابی و بررسی کنید.
تجزیه و تحلیل داده ها به شما کمک می کند که مشتریان بالقوه ما به دنبال چه چیزهایی هستند از کدام پست های شما بیشتر اسقبال کرده اند و کدام یک از آنها باعث شده کاربر به وب سایت شما آمده و تبدیل به فروش شده است.
از ابزارهای آماری شبکه های اجتماعی استفاده کنید
باید آمار درگیری ذهن مخاطب با محتوای پستهایتان را درآورید. برای مثال فیسبوک چنین امکانی را در اختیار مخاطبانش قرار میدهد. یا حتی اینستاگرام نیزبرای پیج های Business ، آمار درگیری ذهن مخاطب با پستها را در اختیارتان می گذارد. آمار کارتان که دست تان باشد، میتوانید ببینید مردم به چیزهایی بیشتر علاقهمندند یا چه عبارتهایی را کمتر میپسندند.
تعیین هدف شبکه های اجتماعی
اهداف شبکه های اجتماعی شما باید مرتبط، قابل انجام و دستیافتنی باشند.اهداف احمقانه برای شبکه های اجتماعی خود تعیین نکنید. اهداف رسانه اجتماعی شما باید یک رابطهی آشکار با استراتژی کسب و کار شما داشته باشند.
گرفتن 10000 لایک اینستاگرام و داشتن 80000 هزار دنبال کننده توییتر خوشایند است. اما بهعنوان یک هدف تجاری، مسخره است. به جرات می توانم بگویم فالوورهای شبکه های اجتماعی برای شما هیچ ارزشی ندارند، مگر اینکه ثابت کنید آنها از شما خرید خواهند کرد.
فکر کنید، اولویتبندی کنید، اهداف رسانه اجتماعی خود را بنویسید. تا جایی که امکان دارد آنها را مشخص کنید. ننویسید مشتریان جدیدی پیدا خواهم کرد، بلکه بنویسید میزان فروش تا شش ماه آینده 30% افزایش خواهم داد.
کیفیت یا کمیت
هزار فالوور مرتبط (منظورم متناسب با کسب و کار شماست)، بهتر از ده هزار یا صدهزار دنبال کنندهای است که صرفا به خاطر هشتگ رویدادی، نظر میدهند. شما باید برای کسب و کارتان آبرویی به هم بزنید. محتوای با کیفیت و استفاده از هشتگهای متناسب با کسب و کارتان، شما را در بهترین جایگاه برای کسب دنبال کنندگان واقعی و متناسب با هدف شما قرار میدهد. بعلاوه کسب و کارتان را واقعی جلوه میدهد، مثل ربات خشک نباشید و تا جایی که ادب اجازه می دهد با مخاطبین خود شوخی کنید، تنها در این صورت کسب و کار شما صدا دارد و میتوانید حرف تان را به گوش دیگران برسانید.
5. فالوورها را درگیر مطالب تان کنید
اگر فالورهای شبکههای اجتماعی تان کم باشند، بهترین مطالب هم اثری نخواهند داشت. مثلا داشتن ۱۲ فالوور نامرتبط به شما هیچ کمکی نمیکند. از قانون ۸۰-۲۰ استفاده کنید. ۸۰% مطالب باید مخاطبین را درگیر کند و ۲۰٪ باقیمانده باید دربارهی فروش محصولات و خدمات شما باشد.
6. در صحبت های دیگران شرکت کنید یا خودتان میزبان باشید
در صحبتها شرکت کنید، یا در زیر پستهای
دیگران با مشتریان هدف خود وارد بحث شوید. اما بی مقدمه شروع نکنید. برای مثال اگر
یک فروشگاه لباس در بالاشهر تهران باز کردید، آیا میروید بیرون از فروشگاه و داد
بزنید برای فروش اجناس تان؟ و یا بدون مقدمه با عابرین صحبت کنید؟
شبکههای اجتماعی هم به همین شکل
هستند. باید محترمانه سر صحبت را باز کنید. حرف زدن با مخاطبین به مشتری نشان میدهد
که شما چقدر به تمایلات او اهمیت میدهید. پس کافی است محتوایی ارائه دهید که
بازدید کننده را هیجان زده کند، سپس با او حرف بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید